You can read this article also in EN, DK.

Vad är Native Annonsering?


Native annonsering är Annonser som estetiskt synkar upp med redaktionellt innehåll, de är byggda till att vara mindre “störande” än vanliga banner annonser. Native annonser kan innehålla intressanta historier från samhället, med allt från belysning av eldsjälar eller unika initiativ som väcker intresse hos läsaren – var landningssidan då utvecklar ämnet I sig till intressenten. Därav är det best practice att leda läsaren till en redaktionell landningssida först, istället för direkt till ett kommersiellt erbjudande.

Varför skall man använda Native Annonsering?

Native annonsering är ett annorlunda sätt att marknadsföra sig själv jämfört med mer traditionella display banners. Det blir en mer subtil form av branding, var bakomliggande annonsör ej behöver framgå I varken bild eller text I native annonsen, konceptuellt är målet att bibehålla det redaktionella temat, med att landningssidan förblir I den redaktionella miljö. Detta bidrar till att native annonser skapar en positiv branding effekt samt ökad tilltro till innehållet I sig. Som regel har native annonser en högre CTR (Click through Rate) än vanliga display banners, då budskapet vanligtvis mer intressant än display banners, med detta är det också intressant att man enbart betalar per klick. 

Vad krävs för att sätta upp Native Annonser?

Upplägget är rätt enkelt och att du inte behöver grafiska designers för att komma igång. Vi tipsar att man testar olika annonser med diverse budskap för att utvärdera vad som presterar bäst utifrån sina KPI, 2-3 bilder och texter är ofta en god utgångspunkt för att sätta upp en allsidig kampanj. Bildmässigt kan det vara innehåll från er hemsida eller stockfoton som matchar ert budskap, texterna kan ni själva skriva eller få dem från reklam/contentbyråer, eller kan du be Passendo för hjälp I dess utformning. 

Budskap, det visuella och landningssidan är nyckeln

Goda budskap skapar klick, kom ihåg att klicken du får skall vara relevanta för er organisation. Glöm clickbait och liknande, det är en no-go, för du kommer enbart öka bounce raten på landningssidan

Du kan faktiskt sålla bort dåligt presterande klicks med att skapa en ärlig text I din annons, när du betalar per klick, är annonstexten den “första sorteringen,” ärlighet I ditt budskap är viktigt, samtidigt som du skapa intresse för användaren.

Vill du t.ex. få läsare att prenumerera på ditt nyhetsbrev, sikta på att få in det I annonstexten, med det kan du redan segmentera bort de flesta som ej vill ta del av ditt nyhetsbrev. Hos Passendo har du 60 tecken för rubrik och 100 för brödtexten – det är oftast det optimala för formulera ett koncist och effektivt budskap.

Bilderna för kampanjen är också essentiella, visa gärna bilder på människor, men undvik att ta med logos, ofta är stockfoton tillräckliga, sålänge de inte är för uppställda eller märkliga – då avskräcks läsaren.

Passendo använder som regel 3 bilder I 4 olika format, formatera varierar på marknaden – läs mer om vår specs här. Om kunden har bilder som är någorlunda kvadratiska, kan Passendos plattform automatiskt beskära bilderna till de olika formaten, notera att bilder ej ska överskrida 250kb st.

Landningssidan är A och O, en dålig, missvisande eller otrovärdig landningssida kommer skapa bounces, intresset som skapas I budskapet skall översättas på landningssidan, ofta är redaktionella artiklar bäst för detta. Inkludera gärna videon, faktarutor och infographics då användarupplevelsen är av högsta prio.

Sondera också över om landningssidan skall vara på din egna hemsida eller på en extern site, många medier delar gärna din artikel mot en betalning, ett sådant samarbete skapar ökad tillit hos mottagaren. Jpcontent.dk är ett exempel på en annonseringssida, var du kan betala för att få hostat innehåll I en tillförlitlig miljö.

Native Widget 

När man kör en native kampanj hos Passendo, skall man använda tre bilder och tre texter (var rubrik och brödtext är 1 text), bild och text är automatiskt sammansatta I vår native widget, den synkar också upp estetiskt till den redaktionella miljön för att matcha färger, font, proportioner på kreativen I nyhetsbrevet/hemsidan. Så säg att en kampanj med 3 bilder, 3 texter, 4 format och 50 olika fonter I olika medier, så får kampanjen 1,800 olika native kombinationer – allt sker automatiskt.

Kampanjoptimering

Där finns flera sätt att optimera kampanjer på, först och främst har Passendo byggt en optimeringsalgoritm, där kampanjen levereras till ytor där den presterar bäst, utan mänsklig inblandning. Passendo har också en Campaign Manager som på daglig basis håller ögat på kampanjer som är live, samt optimerar efter kampanjens KPIr. Det leder till att dåligt presterande nyhetsbrev/hemsidor skärs från kampanjen, samtidigt som volymen skruvas upp på bättre presterande ytor, så kampanjen enbart levereras I miljöer som realliserar kundens KPI’r.

Konvertering

När en native kampanj är live, så är det möjligt att spåra konverteringar, konverteringar en en handling som du definierar I förhållande till din kampanj. Det kan vara försäljning, signups till nyhetsbrev, nedladdningar av Whitepapers, time spent på landningssidan, låga bounce rates mm. Generellt för native är time spent och låga bounce rates de viktigaste parametrarna, I skapandet av nya leads för säljtratten. Landingsidans syfte är att bibehålla dessa leads, bygga intresset för produkten och eventuellt att få dem längre ned I tratten.

Native Nätverk

Hur viktigt för er ett starkt och kvalitativt nätverk var ni kan försäkra er om brand safety? En ytterst viktig fråga du som annonsör/byrå/rådgivare skall tänka på. Har det värde för dig att ditt native innehåll exponeras I kvalitativa medier såsom Bonnier, Aller, Egmont och Berlingske?

Hos oss, har nätverket ett enormt värde, det är grunden till att vi bara arbetar med medier vi litar på och som bibehåller en viss standard. Brand Safety är ett viktigt begrepp, såsom för publicisterna vi arbetar med, så vi gör vårt bästa för att värna om de annonsörer som använder vår teknologi för att annonsera.

Samtidigt är vi stolta att vi har utvecklat en teknologi som möjliggör att publicister och annonsörer kan mötas på en marknadsplats för nyhetsbrev (och hemsidor) samt att annonserings budgets stöttar lokala verksamheter.

Här kan du få en överblick av vårt Nordiska nätverk

Så hur kommer jag igång med Natives hos Passendo?
Det är enkelt att komma igång, kontakta Passendos Head of Business Development, Sanne Sønderskov Jensen (ss@passendo.com) på tlf. +45 2728 5936 eller Nordic Business Development Manager, Mathias Tauber (mt@passendo.com) på tlf. +45 2681 4221 för att höra mer. Några punkter skall du överväga; är kampanjen enbart för nyhetsbrev, hemsidor eller en blandning, om en kampanj publiceras på båda format, så optimeras den på var den presterar bäst.

Vi tar gärna ett snack med dig om hur vi kan skapa bättre resultat med native annonsering!